SOCIAL LIVSMEDELSBUTIK OCH MATBANK

Under året fortsatte vi uppbyggnaden av vår sociala livsmedelsbutik. Den har blivit ett uppskattat inslag i secondhandbutiken och många har upptäckt att de kan minska matsvinnet, och samtidigt göra en riktigt bra affär hos oss.

Varje vecka har vår kylbil åkt för att hämta svinn från olika butiker, producenter och distributörer. Vid årets slut gjorde vi 58 hämtningar av svinn varje vecka. I mars började vi väga in livsmedlen och föra statistik på inleveranserna vilket vi månadsvis rapporterat till varje partner.

Under året har vår personal och deltagare i köket sorterat 85,7 ton livsmedel och utav det packat matkassar till behövande, brett smörgåsar till Riagården, deltagare och personal. Under delar av året har vi också serverat lunch lagad på matsvinn på den öppna mötesplatsen Riagården. Under året införde vi ett medlemskap som riktar sig till de som befinner sig i en tuff utsatt ekonomisk livssituation. Medlemskapet innebär en möjlighet att handla hos oss med ytterligare rabatt. Vi har även särskilda öppettider för medlemmar tider innan ”vanliga” kunder kan handla, på så vis säkrar vi att våra medlemmar får exklusiv tillgång till nylevererade livsmedel.

Den sociala livsmedelsbutiken har möjliggjorts tack vare gåvor från ICA Maxi Flemingsberg, Willys Tumba, Willys Älvsjö, Willys Sickla, Willys Länna, Willys Port 73, ICA Kvantum Tumba , ICA Kvantum Kvarnen, ICA Nära Riksten, ICA Nära Vårsta, Carbzone, Ecoviva, Gordon delivery, Kavall, Foodora market, Lidl Weda, Lidl Blombacka Lovisebergs presseri (Råsaft).

Under året har vår satsning på att ta hand om matsvinn ökat möjligheten för oss att på plats dela ut matkassar till dem som sökt hjälp hos oss. Vi har även levererat mat till tre kyrkor i våra kommuner varje vecka. Maten har kyrkorna i sin tur kunnat förmedla till personer i ekonomiska utsatta livssituationer och fattigdom.

I samband med matinköp och matleveranser under pandemin till människor i riskgruppen har vi skickat med gratis ”bonuskassar” från vår matbank.


MATKASSAR VID JUL

För människor som lever i utsatthet är julen en extra svår tid. Personer i hemlöshet, äldre i ensamhet och barnfamiljer i tuffa ekonomiska livssituationer. Under jul och nyår delade vi ut matkassar i Huddinge, Botkyrka och Salem. En uppmaning via sociala medier att swisha 20 kr till dessa matkassar i kombination med bidrag från både butiker och kyrkor resulterade i att vi delade ut ca 102 kassar under helgerna. En del av dessa matkassar har gått till barnfamiljer där vi även kompletterat med presentkort till vår sociala livsmedelsbutik. 14 volontärer hjälpte till med utdelandet av matkassarna.

TILLBAKA